ICT heeft in de 21e eeuw grote invloed op ons dagelijks leven. Maar welke rol neemt digitalisering in onze democratie in? Op welke wijze kan IT bijdragen aan de participatie van burgers? Is het een toevoeging of een gevaar? Tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing van dit jaar staan deze vragen centraal. Twee experts zullen hierover spreken en met elkaar in discussie gaan onder leiding van Hoogleraar Media en Samenleving, Rens Vliegenthart. We stellen ze graag aan je voor.
De eerste spreker komt uit Estland. Dit land is de laatste jaren uitgegroeid tot koploper op het gebied van
ICT. Estland is waarschijnlijk het enige land in de wereld waar 99% van de openbare dienstverlening digitaal beschikbaar is. Daarnaast is het bij verkiezingen mogelijk online te stemmen. IT-deskundige Linnar Viik , de drijvende kracht achter e-governance in Estland en voormalig directeur bij Skype, zal zijn ervaringen uit de praktijk delen. Hoe werkt het precies? Wat is eraan vooraf gegaan? Wat kunnen wij van Estland leren?
Naast ons stemrecht is het voeren van een debat ook onderdeel van onze democratie. Betrouwbare
informatie is hierbij essentieel. Wat is de invloed van ICT hierop? De laatste tijd wordt duidelijk dat er steeds vaker opzettelijk onjuiste informatie wordt verspreid. Dit soort nepnieuws ‘desinformatie’) is vaak niet goed te herkennen. Wat is precies in de invloed van nepnieuws op onze democratie? Welke rol spelen social media, micro-targeting of algoritmes? Mireille Hildebrandt , hoogleraar ICT en Rechtsstaat, zal vanuit een wetenschappelijke hoek ingaan op deze vragen.
Duidelijk mag zijn dat de techniek niet stilstaat. Ook zijn er veel initiatieven in gang gezet die gebruik maken van ICT om burgers mee te laten denken en inspraak te geven in beleidskwesties. Denk bijvoorbeeld aan buurtbegroting Amsterdam Oost, de Democratic Challenge of D-CENT. Maar er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de implicaties en gevolgen van online democratie. Mede op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken onderzoekt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de kansen en risico’s van digitalisering voor onze democratie.
Burgerparticipatie is het centrale thema van het Prinsjesfestival. Dit jaar wil het festival mensen aanspreken op wat zij kunnen bijdragen aan onze democratie en burgers prikkelen om die verantwoordelijkheid te nemen. Onvermijdelijk is daarom de vraag hoe we burgerparticipatie kunnen verhogen.
De PrinsjesLezing van donderdag 13 september haakt hierop in door te onderzoeken welke rol digitalisering in onze democratie inneemt. Is ICT de weg naar verhoogde burgerparticipatie? Of gaat online democratie juist gepaard met gevaren voor het democratische systeem?
De Montesquieu-Prinsjeslezing wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing in het kader van het Prinsjesfestival .
Praktische informatie
Datum: Donderdag 13 september 2018, 17:45
Locatie: Campus Den Haag, Wijnhaven – Turfmarkt 99 Den Haag
Voertaal: Engels
U kunt zich hier aanmelden.
Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan vernemen wij dat graag via info@europelecture.com