DEN HAAG, 15 september 2014 – Piet de Rooy wint met zijn boek ‘Ons stipje op de waereldkaart’ van uitgeverij Wereldbibliotheek de Prinsjesboekenprijs 2014. Dat maakte juryvoorzitter Kars Veling vandaag, op de vierde dag van het tweede Prinsjesfestival bekend in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Limburgse commissaris van de koning, Gouverneur Theo Bovens, reikte de prijs uit. De Prinsjesboekenprijs is de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar.
Uit het juryrapport
‘De Rooy maakt zijn lezers bewust van de tekortkomingen van het standaardbeeld waarmee wij naar onze geschiedenis hebben leren kijken. Dat Nederlanders zo goed zijn in polderen heeft wellicht minder te maken met de strijd tegen het water dan met het simpele feit dat wij als klein landje ons niet teveel onderlinge strijd kunnen veroorloven. De voorstelling dat het succes van de verzuiling verklaard kan worden vanuit het voordeel van rust door compromissen van de elites is wellicht te simpel. En realiseren we ons dat de zo vertrouwde verbinding van politiek met terreinen als arbeid en zorg pas in de loop van de 19e eeuw voorzichtig is begonnen te groeien? De Rooy laat zien hoe die geschiedenis samenhangt met het ontstaan van politieke partijen, de uitvinding van de politieke ideologie en het parlementaire revisionisme van de socialisten.
Door de rustige en goed gedocumenteerde analyses stimuleert De Rooy tot zelfstandig denken. Onze clichés over het verleden kloppen niet altijd. Misschien ook niet – laat De Rooy je denken – die over actuele onderwerpen als schuivende panelen, grilligheid van kiezers, populisme of participatiesamenleving. Het boek van De Rooy geeft te denken en kan helpen de discussies over de Nederlandse politiek meer diepgang te geven.’
Het volledige juryrapport kunt u hier lezen.
Prijs benadrukt belang van boeken over politiek
De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag is verbonden van 2.500 euro. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won Mathieu Segers de prijs met zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden.’ Met de prijs wil Prinsjesfestival het belang benadrukken van boeken over de nationale politiek en de kwaliteit ervan helpen bevorderen. Voor de prijs kwamen alle non-fictie boeken in aanmerking over een Nederlands politiek onderwerp, verschenen tussen juli 2013 en juli 2014.
Jury
De jury koos het boek van De Rooy uit een lijst van drie genomineerden. De andere twee kanshebbers waren Jeroen Koch (‘Koning Willem I, 1772 – 1843’, uitgeverij Boom Amsterdam) en David van Reybrouk (‘Tegen verkiezingen’, uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam). De jury maakte deze keuze uit 61 boeken. De Groninger hoogleraar Gerrit Voerman (Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel) en politiek verslaggever Michiel Breedveld (NOS Radio) vormen samen met Veling de jury. Oud-Tweede Kamerlid Veling is nu directeur van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Aan de prijs werken tal van uitgeverijen mee.
Over Prinsjesfestival
De Prinsjesboekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt. Van vrijdag 12 september tot en met dinsdag 16 september zijn er in het oude centrum van Den Haag verschillende evenementen, waarmee Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk wil bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Naast de Prinsjesboekenprijs gaat het onder andere om de PrinsjesHatwalk, het Prinsjesdiner, de Prinsjesprijs, de Prinsjeslezing en –debat, de Prinsjesrede, het Prinsjescabaret, de Prinsjesfotoprijs, het Prinsjesbal en de Prinsjesborrel.
Bijlage: Juryrapport Prinsjesboekenprijs