Hans Vijlbrief wint PrinsjesPrijs

Prinsjesfestival 2024 is geopend. De openingsceremonie werd muzikaal ingeleid door La Maquina percussion group. Het hoogtepunt van de opening was de uitreiking van de PrinsjesPrijs 2024 aan Hans Vijlbrief.

PrinsjesPrijs2024
De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 jaarlijks toegekend aan een politicus/bestuurder, die naar het oordeel van de jury de kernwaarden van een democratische rechtsstaat zichtbaar weet uit te dragen. In 2023 ging de prijs naar (toenmalig) minister Hanke Bruins Slot. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Herman Tjeenk Willink, Khadija Arib en Pieter Omtzigt.
In aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen overhandigde Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe en voorzitter van de jury, de wisselbokaal.
Vijlbrief was, als staatssecretaris Mijnbouw in het vorige kabinet, verantwoordelijk voor de afhandeling van de aardbevingsschade vanwege de gaswinning in Groningen. Hij heeft, naar het oordeel van de jury, de Groningers erkenning gegeven. Eerlijk en duidelijk. Zonder loze beloften, en door te verbinden en te doen. Met tomeloze inzet en emotionele betrokkenheid.
Uit het juryrapport:
“Vijlbrief verliet regelmatig de Haagse kaasstolp om consequent te luisteren naar de verhalen van mensen, die hij ‘de zachte geluiden’ noemde. Hij blonk uit in oprechte interesse in de slachtoffers: door kennis over wat zij meemaakten, wist hij wat er anders moest in de toekomst. Hij was er, en hij luisterde. Naar de mensen, en ook naar de uitvoeringsorganisaties.”
De jury ziet het handelen van Vijlbrief als toonbeeld van waar de PrinsjesPrijs voor staat en beschouwt de toekenning van de prijs aan Vijlbrief ook als opdracht aan de politiek om beloften waar te maken.

In zijn reactie bij de uitreiking van de prijs gaf Vijlbrief aan: “Ik vind het een grote eer deze prijs te ontvangen. Ik hoop dat ‘Luisteren naar de zachte stem’ kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen tussen burger en overheid. Politici en bestuurders moeten er op uit: ga naar buiten, spreek met mensen, maak contact, toets wat jouw besluit betekent voor gewone burgers. Neem mensen serieus! Als Tweede Kamerlid namens D66 blijf ik mij voor die missie inzetten.”

Opening Prinsjesfestival
De uitreiking van de PrinsjesPrijs was onderdeel van het openingsprogramma van Prinsjesfestival 2024. Habben Jansen, voorzitter van Prinsjesfestival, deelde het thema: “De staat en de straat – Menselijke maat in de rechtsstaat. Met dit thema sluit het festival dit jaar aan bij het maatschappelijk debat over wat er nodig is voor vertrouwen van burgers in de overheid en wat we eigenlijk mogen verwachten van een betrouwbare overheid.”
Burgemeester Jan van Zanen haalde in zijn toespraak ook het festivalthema aan: “De wijkrechtbank buigt zich over familie- en burenruzies of overlast op straat. Over mensen die anderen tot last zijn omdat ze in persoonlijke problemen zijn geraakt. Daar gaat het niet in de eerste plaats om: wie heeft gelijk en wie krijgt straf. Het gaat om de vraag: hoe zorgen we dat mensen hun leven weer op orde krijgen en straks weer normaal met elkaar omgaan.”
De opening van het Prinsjesfestival werd opgeluisterd met het voordragen van het PrinsjesGedicht 2024 door de Haagse stadsdichter Sjaak Kroes.