Prinsjesfestival in het teken van 200 jaar Prinsjesdag

SPECTACULAIRE OPENING PRINSJESFESTIVAL

DEN HAAG, 5 september 2014 – Van 12 tot en met 16 september (Prinsjesdag) vindt in het oude centrum van Den Haag voor de tweede keer het Prinsjesfestival plaats. Het festival staat in het teken van 200 jaar Prinsjesdag. Ook dit jaar heeft een provincie zich verbonden aan Prinsjesfestival: de provincie Limburg. De opening van het Prinsjesfestival op 12 september om 17.00 uur heeft dan ook een sterk Limburgs karakter. Schutterij Sint Joris Wessem zal dan met 120 man sterk een wervelende show geven op het Lange Voorhout.

logo-pf-250

Na het optreden van de schutterij komt een dertigtal hardlopers aan op het Lange Voorhout die het  zogenoemde Bevrijdingsvuur van Limburg naar de Hofstad hebben gebracht. Met dat vuur wordt de bevrijding van Limburg herdacht, 70 jaar geleden. Het Bevrijdingsvuur bereikt zijn eindstation in de tijdelijke ambassade van Limburg in het statige Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk. Vanuit deze ambassade presenteert Limburg tijdens het hele festival een inhoudelijke programma. Centraal staat daarbij de Limburgse bijdrage aan het economisch perspectief van Nederland.

In de Limburgse ambassade wordt ‘s avonds de Prinsjesprijs 2014 uitgereikt aan een politicus of politica die op bijzondere wijze heeft bijgedragen aan de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

Prinsjesfoto, PrinsjesHatwalk, PrinsjesMarkt en Prinsjesbal
Zaterdag 13 september wordt voor het eerst de Prinsjesfotoprijs uitgereikt voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar. Van de 50 inzendingen werden vijf foto’s genomineerd. In de Noenzaal van de Eerste Kamer ontvangt de winnende fotograaf een geldprijs van 2500 euro uit handen van Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer.

Later op de dag zijn er op het Lange Voorhout twee grote publieksevenementen. Van 12.00 uur tot 17.00 uur brengen ruim 30 kraamhouders hun exclusieve hoeden, prachtige tassen, mode, juwelen en lekker eten aan de man op de PrinsjesMarkt. Van 15.00 uur tot 16.00 uur presenteert Bastiaan Ragas op dezelfde plek de PrinsjesHatwalk. Topmodellen showen hoeden die in de afgelopen 200 jaar legendarisch zijn geworden. Het publiek maakt kans op leuke prijzen door hun mooiste hoed op te zetten. Onder voorzitterschap van Erica Terpstra kiest de publieksjury die middag de winnaar van de publieksprijs, die kan rekenen op een heerlijk weekendje Maastricht.

De zaterdag wordt groots afgesloten met het eerste Prinsjesbal in Sociëteit De Witte. Ruim 300 gasten uit verschillende maatschappelijke geledingen en die verbonden zijn met de parlementaire democratie, vieren het feest van de democratie tijdens een prachtig bal met muziek, dans én een achterkamertje.

Buitenhof en Prinsjesfilm
Zondag 14 september komt de uitzending van Buitenhof live vanuit de Limburgse ambassade. Later op de dag biedt Pathé Buitenhof onderdak aan de Prinsjesfilm. Michiel van Erp, Ger Beukenkamp en Peter Baan, alledrie vooraanstaande makers van films en documentaires over het Koninklijk Huis, vertellen aan de hand van hun eigen werk aan wat er komt kijken bij het maken van zo’n film of documentaire. Geen sappig detail blijft onbesproken tijdens ‘De Oranjes: The Director’s Cut’.

Prinsjesboekenprijs, Prinsjesrede en Prinsjeslezing/debat
Maandag 15 september wordt de Prinsjesboekenprijs uitgereikt aan de auteur van het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. In de middag dragen de toptalenten van het Nationale Toneel de beste inzendingen voor die binnen zijn gekomen voor de Prinsjesrede, een speechwedstrijd met dit jaar als thema ‘Nieuwe rituelen’. Na hun voorstelling wordt de heer Jan Mans geïnterviewd, die in 2000 als burgemeester van Enschede diepe indruk maakte met zijn publieke optredens over de vuurwerkramp.

De Prinsjeslezing, die ook op maandag wordt gehouden, wordt dit jaar verzorgd door Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In zijn lezing werpt hij de vraag op of er in de huidige inrichting van Prinsjesdag – de enige parlementaire hoogtijdag die wij kennen – niet een grotere rol zou moeten zijn weggelegd voor het parlement. Na afloop vindt het Prinsjesdebat plaats.

De vooravond van Prinsjesdag vormt tenslotte het toneel voor het nu al traditionele Prinsjescabaret, dit jaar verzorgd Jan Jaap van der Wal een Prinsjesconference, en zijn er optredens van Jasper van Kuijk en Patrick Neederkoorn. Ras-Hagenaar Sjaak Bral presenteert de avond.

Prinsjesborrel en Prinsjesdiner
Op Prinsjesdag zelf is de Haagse SuperMarkt het decor van de Prinsjesborrel voor young professionals. Waar de gevestigde orde borrelt op de VNO-NCW-borrel in Nieuwspoort, heft de gevestigde orde van de toekomst het glas op de Grote Markt.

Tijdens Prinsjesfestival en de dagen daarna serveren verschillende restaurants in het centrum van Den Haag hun eigen Prinsjesdiner, geïnspireerd op het Limburgse Prinsjesdiner van topchef en Limburger Henk Savelberg. Reserveren voor het Prinsjesdiner kan bij Allard, Bistroquet, Dandy, Des Indes, Fouquet, Schlemmer en de Horeca Academie.

Over Prinsjesfestival
Elk jaar organiseren vele vrijwilligers een scala aan evenementen, waarmee Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk wil bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Prinsjesfestival wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende Prinsjespartners en –vrienden. Dit jaar kent het festival een bijzonder thema: ‘200 jaar Prinsjesdag: het feest van de democratie; de kracht van rituelen en symbolen: vertrouwen, verbinden, vernieuwen’. Hiermee sluit het festival aan bij de viering van 200 jaar Koninkrijk.