In 2014 sprak de voorzitter van stichting Prinsjesfestival, Gert Jan Verhoog, onderstaand openingswoord:

­

Geachte aanwezigen, beste vrienden,

Hartelijk welkom op de opening van Prinsjesfestival. In het bijzonder heet ik hier graag:

Welkom aan de burgemeester van Den Haag, de heer Van Aartsen – veel dank voor uw sympathieke woorden en het stevige fundament dat u aandraagt voor dit festival -;

Welkom aan de gouverneur van de provincie Limburg, de heer Bovens;

Welkom hierbuiten op het Voorhout aan schutterij Sint Joris Wessem met haar weergaloos mooie spel;

En welkom, Anne Janssen, aan jou. Prinsjesdichter Wiel Kusters maakte een prachtig gedicht voor de opening van Prinsjesfestival, maar is zelf verhinderd om dit hier voor te dragen. Met jou voorziet hij in een waardige vervanging. We zijn daar heel gelukkig mee, en niet zomaar. Ik kom daar tot slot graag op terug.

Dames en heren,

Prinsjesfestival viert het feest van de democratie. Deze tweede editie van Prinsjesfestival staat uiteraard in het teken van het tweede eeuwfeest van Prinsjesdag. Ons centrale thema voor dit jaar is dan ook: 200 jaar Prinsjesdag: feest van de democratie; De kracht van rituelen en symbolen: vertrouwen, verbinden, vernieuwen.

Met Prinsjesfestival hopen we feestelijk bij te dragen aan de betekenis van Prinsjesdag. Deze feestdag heeft voor ons een dubbele lading: democratie verdient een feest, want het is een feest om in de democratische rechtsstaat te leven. Het nieuws van elke dag maakt je dat duidelijk.

Zo stond er enkele dagen geleden, terwijl wij in de stemming begonnen te raken van Prinsjesdag, een heel klein bericht in de krant: De Marokkaan Nabil Sbai is tot 3 jaar celstraf veroordeeld, omdat hij koning Mohammed VI zou hebben nagedaan. De man zelf zegt een bewonderaar van de monarch te zijn. Hij ging bijna twee weken regelmatig naar Fnideq [1] waar hij vanuit een nieuwe BMW voortdurend naar voorbijgangers wuifde. Ook droeg hij de kleren die de koning placht te dragen’.

Drie jaar cel. Alleen daarom al inspireert de democratisch rechtsstaat ons. Juist daarom belicht en waardeert dit festival diverse facetten van democratie. En wel daar waar politiek, media en cultuur elkaar ontmoeten.

Prinsjesfestival is uit de aard van de zaak een landelijk feest dat zich afspeelt in Den Haag. Om daar inhoud aan te geven nodigt het festival elk jaar een provincie uit om als pionier en strategische partner met ons in zee te gaan. Vorig jaar prezen we ons gelukkig met de provincie Friesland als metgezel.

Dit jaar zochten we ons heil in het zuiden van het land. En, dames en heren, democratie is een feest, maar met Limburg aan boord is het helemaal bal. De provincie speelt op allerlei manieren en steeds doordacht in op het festivalprogramma.

Limburg maakt je zo niet alleen vrolijk. De provincie laat op de Prinsjesambassade in het Johan de Witthuis ook zien hoezeer Limburg bijdraagt aan het economische perspectief van ons land. Hier willen wij alle Limburgers, hun innemende ambassadeur, Gedeputeerde en Provinciale Staten, als ook het gouvernement zeer bedanken voor hun grote betrokkenheid bij Prinsjesfestival.

Wie zijn ‘wij’? Dat zijn bovenal onze meer dan honderd vrijwilligers. Eerst en vooral zij verdienen de eer. Zonder hun verbeeldingskracht, hun vindingrijkheid en hun tomeloze inzet is Prinsjesfestival ondenkbaar. Veel dank daarvoor. Ik wil hier ook graag de leden van ons Comité van aanbeveling en Raad van Advies bedanken.

En dan de juryleden, sprekers, schrijvers en presentators, de acteurs, cabaretiers en hun promotor, de cineasten, musici en dichter, onze Prinsjeskok van wereldklasse en de restaurants, de mannequins, inzenders van politieke foto’s, boeken en hoeden, deskundigen en de instellingen die ons gastvrijheid bieden. Hier en nu gaat onze dank in het bijzonder uit naar het Gemeentemuseum – Escher in Het Paleis.

Ik wil ook onze vrienden en begunstigers, Prinsjespartners, bedanken: het Haags comité 200 jaar koninkrijk, de gemeente Den Haag, de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Gasunie, de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, ProDemos, Rabobank, Siemens, de Staatsloterij, evenals onze mediapartners Elsevier, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, RTL en VPRO. Zij allen maken Prinsjesfestival dit jaar waar.

Tussen vandaag en de derde dinsdag van september omlijsten we met maar liefst zeventien festivalactiviteiten Prinsjesdag. In al die activiteiten zit iets van een spel. Wij spelen dit spel met de ernst van een kind. Misschien zit iets van dat spel ook in democratie, in rituelen en symbolen, in Prinsjesdag.

We zullen het straks horen, uit de dichtader van Wiel Kusters en uit de mond van Anne, die met dit gedicht Prinsjesfestival 2014 opent. We hopen dat u vooral ook de komende dagen geniet van het feest van de democratie in Den Haag.

Ik geef nu graag het woord aan gouverneur Bovens.

Dank.

[1] Fnideq is een kleine groeiende kuststad in Noord-Marokko (2010: 57.000 inwoners), die grenst aan de Spaanse enclave Ceuta. Fnideq wordt in het Spaans Castillegos genoemd. Op 1 januari 1860 vond hier de Slag van Castillegos plaats, het eerste grote treffen van het Spaanse leger met Marokkaanse troepen tijdens de Spaans-Marokkaanse Oorlog (1859-1860), die uiteindelijk leidde tot de Spaanse bezetting van de noordelijke Marokkaanse stad Tétouan, op 30 kilometer van Fnideq, en het ontstaan van het Spaans Protectoraat Marokko, die tot 1956 heeft geduurd.