Logo Prinsjesfestival


Montesquieu PrinsjesLezing

Wanneer:
15 september 2017 @ 12:45
2017-09-15T12:45:00+02:00
2017-09-15T13:00:00+02:00
Waar:
Sociëteit De Witte
Plein 24
Den Haag
Montesquieu PrinsjesLezing @ Sociëteit De Witte

In Nederland wordt soms gezegd dat de multiculturele samenleving is mislukt. In andere landen is het multiculturalisme juist verheven tot nationale ideologie. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe je in een divers land een gezamenlijke identiteit creëert, waar alle bevolkingsgroepen elkaar in kunnen vinden. Zo ook in de Europese Unie, waar diversiteit als verbindende factor moet dienen. Het motto van de EU is immers “United in diversity”.

De Montesquieu Prinsjeslezing draait dit jaar om de vraag hoe verschillende bevolkingsgroepen zich onder 1 gemene deler kunnen identificeren in Nederland en in de EU. Hiermee sluit de lezing aan op het thema van Prinsjesfestival ‘Tijd om elkaar te vinden. Polarisatie en pacificatie 1917-2017.’ De aanleiding is de polarisatie in de politiek van de 21e eeuw. Multiculturalisme brengt aan beide kanten van het politieke spectrum nieuwe bewegingen op de been. Maar hoewel polarisatie doet terugdenken aan de jarenlange strijd over kiesrecht en onderwijsvrijheid in de 20e eeuw, is het tegelijkertijd een signaal dat burgers meer betrokken raken bij de politiek.

Wat kunnen Nederland en Europa van elkaar en van andere landen leren op het gebied van identiteit? Hoe ga je als land om met verschillende minderheden en hoe geef je ruimte aan de ontwikkeling van een eigen identiteit, maar zorg je wel voor onderlinge verbondenheid? Op deze vragen probeert de Prinsjeslezing antwoord te geven, 100 jaar na de Pacificatie.